MESK URBAANI UNELMA

Kuuletko kutsujan äänen?

Ari Tähkäpää,
Mikkelin hiippakunnan kasvatuksen hiippakuntasihteeri

Torstain yhteyden ilta 22.1.-- Jeesus tuntee sinut nimeltä, sinun sisimpäsi, tunteesi, ajatuksesi. Hän tietää, mitä sinulle kuuluu. Jeesuksen omat tuntevat hänen äänensä, tuntevat hänet äänestä. Kuuletko sinä ääniä?

 Monet äänet peittävät Jeesuksen äänen. Paimenen ääni hukkuu maailman, oman sisimpämme ääniin, kysymyksiin ja epäilyihin, loputtomaan pohdintaan ja vatvomiseen, huonon itsetunnon kysymyksiin.

Kaikkein ovelimmin Paimenen äänen peittää Perkeleen suloinen ääni. Hän osaa kuiskata hiljaa korvaasi. Hän on kuin mixeri, äänimies, joka hiljaa ”feidaa” paimenen ääntä alemmas ja nostaa muita ääniä. Kaikki se kipinä ja into, jota lähdit seuraamaan, jotenkin hiipuu ja pikkuhiljaa hiljenee muiden äänien alle. Ei ehkä mitään kamalan radikaalia tapahdu. Oikeastaan ei tapahdu mitään.

Missä sitten voi kuulla Paimenen äänen? Miten voi opetella tuntemaan Paimenen äänen kaikkien muiden kutsujen keskeltä ja äänten joukosta.

Jeesus kutsui kaksitoista olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen ajamaan ulos saastaisia henkiä. Jumalalla on yksi sana, joka on Hänelle erityisen rakas. Se sana on: ”Tule!”

Johannes Kastaja sanoi, että hän on huutava ääni erämaassa. Johanneksen evankeliumin alku sanoo, että alussa oli Sana ja sana tuli lihaksi. Ääni tarvitsee sanan tullakseen sanomaksi. Ääni jää vain kaiuksi, meluksi, huudoksi, joksikin, joka pysäyttää, mutta ei vie mihinkään, eikä osoita minnekään eikä anna mitään.

Siksi Jeesus kutsuu olemaan kanssaan. Voisiko se olla sitä, että hän antaa äänelle sanat? Että Paimenen ääni tulee sanoiksi ja saa merkityksen? Siinä, Jeesuksen luona, olemalla hänen kanssaan, löytämällä Sanan hän sanoo: ”Mene, lähde!” Olet saanut jotain merkityksellistä, jonka kanssa lähteä liikkeelle, jota voit viedä, jolla voit koskettaa, parantaa ja kutsua taivaaseen.

Kuusitoistavuotiaana luin Corrie Ten Boomn kirjaa. Corrie Ten Boomilta kysyttiin, miksi sinä vanha nainen vielä jaksat juosta ja viedä sanomaa. Corrie sanoi: ”Minä toivon, että kerran taivaassa joku tulisi sanomaan minulle: kiitos, sinä kutsuit minut tänne.”

Kuuletko sinä äänen?