MESK URBAANI UNELMA

Kristillisen liikuntatyön mahdollisuudet

Merja Ruokonen, kristillisen liikuntatyön kouluttaja 

Työtapoja on hyvin erilaisia, mutta ne ovat kaikki yhtä arvokkaita.Kristillinen liikuntatyö on erittäin laaja alue. Siihen kuuluu sekä urheiluevankeliointi, että kristittynä kasvaminen liikunnan avulla. Urheilutyötä tehdään monella eri tasolla penkkiurheilijoista aloittelijoihin, kuntourheilijoista kilpaurheilijoihin ja huippu-urheilijoihin asti.

Älä yritä tehdä kaikkea, vaan löydä oma alueesi, jossa voit parhaiten laittaa lahjasi Jumalan käyttöön!

Miksi urheiluevankelioiminen toimii?

Maailman suurin ihmisryhmä on liikunnan parissa viihtyvät ihmiset: 80 % ihmisistä joko harrastaa itse liikuntaa tai seuraa urheilua.

Nykyään lähetystyössä puhutaan paljon eri ihmisryhmien tavoittamisesta. Enää kohteena ei niinkään ole tietty maa vaan tietyntyyppiset ihmiset. Esimerkiksi huippu-urheilijoiden on vaikea sitoutua paikallisseurakunnan toimintaan, koska kilpailujen ja harjoitusmatkojen takia he ovat paljon poissa. Siksi tarvitaan kisapappityötä ym. mikä ottaa huomioon tämän ryhmän erityistarpeet.

Liikunta ja urheilu siis yhdistävät lähes 80 %:a ihmisistä. Jossain muodossa urheilutyöllä voidaan tavoittaa lähes koko maailman väestö!

I. Urheilu on yleismaailmallinen kieli

Urheilu murtaa ihmisiä erottavia muureja, kuten:

  • kieli, kulttuuri
  • uskonto
  • taloudellinen asema
  • ikä, sukupuoli


II. Kohtaa ihmiset siellä, missä he ovat

Meidän kristittyjen toimintatapana on kauan ollut se, että kutsumme ei-uskovia mukaan tilaisuuksiin. Mutta kirkosta vieraantuneita ihmisiä ei yleensä kiinnosta hengellisissä tilaisuuksissa istuminen ja vaikka alkaisi kiinnostaakin, kynnys lähteä on suuri. Meidän täytyy viedä kirkko ihmisten luo.

Liikuntatyö on erinomainen tapa luoda ystävyyssuhteita ja viedä evankeliumi sinne, missä ihmiset ovat. Esimerkiksi urheilujoukkueen harjoituksissa voidaan pitää pieni hartaus. Tarkoituksena on antaa pieniä annoksia hengellisen nälän herättämiseksi ja pikkuhiljaa kutsua ihmisiä myös muihin hengellisiin tilaisuuksiin. Seuraavana olisi hyvä joku urheilutiloissa järjestetty tapahtuma. Näin otetaan pieniä askelia ja lopulta toivottavasti on jo helpompi mennä tavalliseen seurakunnan tilaisuuteen.

III. Urheilu luo "puhujapöntön"

Urheilijat asetetaan jalustalle ja heitä kuunnellaan. Välttämättä ei tarvitse olla edes huippuluokan kuuluisuus, esimerkiksi koululaiset arvostavat urheilussa menestyneitä oppilaita. Mutta tietysti huippu-urheilijoilla on suurempi mahdollisuus vaikuttaa. Kun Brasilian jalkapallojoukkue voitti MM-kultaa, 1,5 miljardia ihmistä näki Jeesus-paidat muutaman brasilialaispelaajan yllä. Tästä varmaan poiki mahdollisuuksia puhua Jeesuksesta enemmän lehdistötilaisuuksissa ja muuallakin. Huippu-urheilijoiden kuulijakuntana on suuri yleisö, valmentajat taas voivat vaikuttaa omiin valmennettaviinsa.

IV. Monia evankelioimistapoja

Liikuntatyössä voidaan käyttää monia eri menetelmiä. Koska urheillessa vietämme paljon aikaa yhdessä, on tärkeää että elämäntapamme kertoo Jeesuksesta. Samalla syntyy ystävyyssuhteita ja toivottavasti myös luontevia tilanteita puhua uskosta. Monenlaisia urheilutapahtumia voidaan käyttää hengellisessä työssä. Urheiluhenkisiä materiaaleja on myös kehitetty hengellisen työn avuksi.

Maailmanlaajuista kristillistä urheilutyötä motivoi World Sports-järjestön määritelmä:

”Urheilu tarjoaa paikallisseurakunnalle
parhaimman mahdollisuuden tavoittaa
suurimman määrän ihmisiä
vähimmällä rahamäärällä
lyhimmässä ajassa.”

Kristillisen urheilutyön metodeja

1. Vierailevat urheilujoukkueet
2. Ottelut, turnaukset, kilpailut, urheilupäivät
3. Leirit ja urheilukurssit
4. Valmentaminen

Esimerkkejä seurakuntien liikuntatyöstä

Kirkkojen vanhat evankeliointimetodit eivät enää toimi, on luotava uusia tapoja, jotka kiinnostavat maallistuneita ihmisiä.

Mitä tahansa edellä mainittua menetelmää voi käyttää seurakunnissa, mutta tässä vielä muutama menetelmä erityisesti seurakuntatyön näkökulmasta.

1. Kuuluisa kristitty urheilija puhujana
2. Urheiluaiheinen jumalanpalvelus/hengellinen tilaisuus
3. Seurakunnan liikuntaohjelmat (kuntourheilupainotteiset liikuntaryhmät)
4. Seurakunnan urheilujoukkueet (kilpailutoimintaan osallistuminen)

Seurakuntien on otettava huomioon paikkakunnan urheiluseurat ja muu tarjonta, ettei tule päällekkäisyyksiä. Samalla voidaan kehittää yhteistyömahdollisuuksia.

Suuret urheilutapahtumat

Suurten urheilukilpailujen vaikutus on kasvanut maailmassa ja kirkot ovat alkaneet nähdä niihin sisältyvän evankeliointimahdollisuuden. Idea on yksinkertainen: Kiinnostusta urheilutapahtumiin käytetään myös hengellisessä työssä. Työtavat vaihtelevat kunkin maan paikallisolosuhteiden mukaan.

Suurimmat urheilutapahtumat ovat olympialaiset ja jalkapallon MM-kisat. Lisäksi eri lajien sekä alueellisilla mestaruuskilpailuilla on merkitystä tietyissä maissa.

Teknologisen kehityksen tähden kisoja voi seurata muuallakin kuin kisakaupungissa. Isoja tapahtumia voi katsoa televisiosta lähes kaikissa maissa. Samoin hengellisiä tilaisuuksia ei järjestetä pelkästään kisakaupungissa vaan kaikkialla, missä kilpailuja seurataan.

Suunnitelmallinen hengellinen työ alkoi vuoden 1988 olympialaisissa (Soul ja Calgary). Soulin kisoihin valmistettiin ensimmäinen kisoihin liittyvä hengellinen kirjanen. Stuart Weirin kirjassa: ”What the book says about sport” sanotaan, että tämä kirjanen on ”kaikkein tärkein kehitysaskel kristillisen urheilutyön historiassa!” Aluksi en ymmärtänyt, miksi yksi lehtinen voi olla niin merkittävä. Mutta se oli alku monenlaisen muun materiaalin tuottamiseen. Soulin olympialaisista lähtien on tuotettu paljon erilaista kisoihin liittyvää hengellistä materiaalia ja yli 150 maassa on pidetty ”Parempaa kuin kulta” olympia-aktioita.

”Parempaa kuin kulta” (englanniksi ”More Than Gold”) on maailmanlaajuisten olympia-aktioiden tunnus. Se tulee raamatunkohdasta 1 Piet 1:7: ”...onhan teidän uskonne paljon arvokkaampaa kuin katoava kulta.” Kristityille urheilijoille ”parempaa kuin kulta” merkitsee sitä, että heille usko Jeesukseen on kultamitaliakin arvokkaampaa.

1. Materiaalit

Vuoden 2000 olympialaisissa Sydneyssä oli 20 erilaista kristillistä materiaalia: kirjasia, videoita, CD:itä, nettisivuja, Uuden Testamentin urheilupainos, pinssejä, kristillisiä urheilulehtiä jne.

Materiaaleja käännetään monille eri kielille ja käytetään olympiavuonna eri puolilla maailmaa. Sydneyn olympialaisten kirjasia, jaettiin yhteensä 900 000 yli sadassa eri maassa!

2. Työmuotoja

1. Hengelliset tilaisuudet olympiateemalla
2. Seurakuntien urheilutapahtumat: kurssit, kilpailut, toimintapäivät
3. Jättivalkokangas -tapahtumat, joissa kisoja katsotaan yhdessä
4. Radio ja TV-ohjelmat, lehtiartikkelit
5. Kouluvierailut

Lisätietoja monenlaisesta ”More Than Gold” -toiminnasta ja olympiavuoden 2004 materiaaleista saa nettisivulta .

Hanki materiaalia!

Kirjoja, oppaita:

Seurakuntien urheilutyö – opas by Rodger Oswald, suomentanut Merja Ruokonen
Perusteet, miksi liikuntaa kannattaa käyttää seurakunnan toiminnassa. Osta esimerkiksi seurakuntasi pastorille!
Tilaa Missionuorten toimistolta tai puh. (09) 345 3323.

What the book says about sport - kirja by Stuart Weir
Erinomainen kirja kristillisen urheilutyön kehityksestä. Esimerkkejä kristityistä urheilijoista ja heille tärkeistä kysymyksistä.

Into the Stadium – kirja by Bryan Mason
Paljon käytännön esimerkkejä seurakuntien urheilutoiminnasta sekä urheilutyön raamatulliset perusteet.
Opetuskasetteja:

Kristillinen urheilutyö – seminaari 22.3.2003 Helsingissä, Merja Ruokonen
(3 opetuskasettia ja luentokansio)
tai puh. (09) 345 3323.

Power-palloja: kori-, lento-, jalka- tai golfpallot.

Tästä osoitteesta voi tilata myös monenlaista kristillisen urheilutyön koulutusmateriaalia (englanninkielistä); paljon oppaita, videoita ja kasetteja.

Katso nettisivut:

; Kristillinen Liikuntayhdistys eli KRISLI, toimii sillanrakentajana kirkon ja urheilijoiden välillä.

; Uskovien urheilijoiden todistuksia, ”Usko ja urheilu” – tapahtumat.

; Englanninkielinen sivu, kristittyjen huippu-urheilijoiden todistuksia.

; Kristillisen urheilutyön informaatioluettelo, oppaita, tietoa suurten urheilutapahtumien aktioista ja materiaaleista, hyviä linkkejä.

Athletes in Action - järjestön Euroopan työ.

.