MESK URBAANI UNELMA

Kylätapahtuma, KKK

Esko ja Merja Luukkonen, Kansan Raamattuseura

KKK on yhtä kuin Kylille yhdessä Kyläläisten kanssa järjestämään Kylätapahtumaa. Kyläläisten suunnittelema ja toteuttama tapahtuma on oman yhteisön näköinen, siihen osallistuvat kaikki vauvasta vaariin. Työmuotoa voi soveltaa myös lähiöissä.Pajassa pohdimme hyväksi koettuja:

1. Työmalleja koko kylän väen tavoittamiseksi ja
2. käytännön esimerkkejä toimivasta yhteistyöstä seurakunnan, koulun, yhdistysten,
järjestöjen ja kunnan kanssa sekä
3. työtapoja miten tavoittaa ja saada yhteen koko kylän väki vauvasta vaariin,
tekemisen iloa, arvojen pohdintaa, yhteyden kokemista ja evankeliumin
sulautumista luontevalla tavalla kylän elämään.

Ensimmäisen palaverin ”asialista” käydään työpajassa läpi tavoitteena viedä siitä jotain tuliaisena kotipaikkakunnalle. Miten, missä ja milloin kylätapahtuman voisi järjestää omalla paikkakunnalla? Motto: Tämä on meidän juttu!

Seurakunta toimii tapahtuman ”isäntänä”; luo sisällöllisen rungon ohjelmalle, tietää parhaiten minne kylälle tapahtuma järjestetään (ei välttämättä pitäjän aktiivisin alue ehkä paremminkin päinvastoin), tapahtuma tukee seurakunnan säännöllistä toimintaa, vastaa myös ”jatkoista”, ensimmäinen yhteydenotto mahdollisimman henkilökohtaisesti, koska siinä ja ensimmäisessä kokoontumisessa syntyy se merkittävä oivallus, että "me kyläläiset saamme tehdä oman kylän näköisen tapahtuman". Liian valmiit idealistat tukehduttavat luovuuden ja samalla sitoutumisen vastuuseen.

Ensimmäisen palaverin "asialista"

1. PERIAATEKESKUSTELU; avoin ja rehellinen. ”Missä” kylä elää tänään? Miksi järjestämme? Seurakunnan perussanoman on tultava esille vastauksena tähän kysymykseen, ei tyrkyttäen, vaan tarjoillen. Muuten ohjelmasta voi tulla ”sekahedelmäsoppa”. Mahdolliset erityiskohteet.

2. AJANKOHTA, kesto, ts. palveleeko parhaiten viikonlopputapahtumana vai keskellä viikkoa.

3. YHTEISTYÖKUMPPANIT
Kylällä toimivat järjestöt, koulut, kunta, liikkeet… Jokaiselle löytyy tekemistä. Tutun järjestön nimi käsiohjelmassa madaltaa kynnystä mukaan lähtemiseen.

4. OHJELMAN SUUNNITTELU
Yleisotsikko ja tilaisuuksien aiheet. Kokoontumispaikat: sisällä / ulkona. Ei välttämättä aina srk tiloissa. Työväentalo, nuorisoseuratalo, metsästysmaja, laavu, kota, ravintola, pubi, koulu … Kylän koulu pitää koulupäivän vasta illalla, jolloin saadaan kylä liikkeelle vauvasta vaariin. Päiväohjelma: koulu- ja päiväkerhovierailut, työpaikkavierailut, seurat, yhdessä eläkeläisjärjestöjen kanssa toteutettu PÄIVÄ KUTSUT, lounas, ohjelma, kahvi.

5. OHJELMAN SUORITTAJAT
”Jotain uutta”. Soittajat, laulajat, puhuvaiset, tarjoilu, eri ikäryhmät esille.

6. TIEDOTUS
Käsiohjelmat, julisteet, lehdistö. Mahdollisimman paljon käytännön vastuuta kyläläisillä.

7. TALOUS
Seurakunnan osuus, kolehdit, arpajaiset, sponsorit, tarjoilu.

8. MUUT ASIAT
Seuraava palaveri, tapahtuman jälkeen ”jatkot”.