MESK URBAANI UNELMA

Kuka kuuluu meikäläisiin?

Pastori Eero Junkkaala

Tuomarien kirjan alkupuolella käydään useita sotia ympäristökansojen kanssa. Vastustajina ovat milloin filistealaiset, milloin midianilaiset. Kirjan loppupuolella kerrotaan vähintään yhtä ikävistä tapahtumista, sillä kansa riitaantuu sisäisesti ja heimot ryhtyvät taistelemaan toisiaan vastaan.

Itäisten ja läntisten heimon välillä oli ollut epäluuloa ennenkin (Joos. 22). Erityisesti efraimilaiset tuntuivat olevan heimo, joka mielellään olisi sanellut muillekin, miten asiat ovat (Tuom. 8:1). Se oli alueellisesti suurimpia heimoja ja luuli kai voivansa määritellä muillekin, miten tässä maassa käyttäydytään.

Kun Jefta oli kutsunut muita heimoja mukaan taisteluun ammonilaisia vastaan, efraimilaiset närkästyivät siitä, että heitä ei ollut kutsuttu (Tuom. 12:1 –7). Niin syttyi sisällissota gileadilaisten ja efraimilaisten välille. Kun gileadilaiset eivät aina tienneet, kumpaan heimoon kukin taistelusta palaava kuului, he järjestivät ääntämistestin. Tiedettiin, että oli yksi sana, jota efraimilaiset eivät osanneet ääntää oikein: shibbolet. Jos tulija sanoi ”sibbolet”, hän oli vihollinen ja siis surmattava.

Tuntuuko tutulta? Meitä on täällä evankelisia ja viidesläisiä ja körttejä ja kansanraamattuseuralaisia ja helluntailaisia ja vapaakirkollisia ja monia muita. Meillä jokaisella on omat sibbolettimme. Jos joku puhuu koko maailman autuudesta, tiedämme, että hän on evankelinen, jos hän julistaa joka puheessaan kuulijoille synnit anteeksi, hän on luultavasti lestadiolainen; helluntailainen tunnistaa äänenpainoista toisen helluntailaisen, ja karismaatikoilla ovat omat mielilauseensa.

Tässä ei ole mitään pahaa. Yhtä tärkeää kuin että tuomarien aikaan jokaisella heimolla oli oma asuma-alueensa, on se että meillä jokaisella on oma hengellinen kotimme ja että arvostamme sitä ja kannamme siitä vastuuta. On hauska kuunnella toisten kotien sibboleteja ja ajatella niiden olevan Jumalan kansan murre-eroja. Mutta jos niillä ruvetaan lyömään toisia, alkaa Jumalan kansan sisällissota. Jumala meitä siltä varjelkoon!