MESK URBAANI UNELMA

Kuinka lukea Jumalan Sanaa kuullakseen Jumalan puhuvan

E4-kongressin nettitoimitus

Jos suhteesi Jumalaan on puutteellinen, etkä todella tunne Häntä, voisiko se johtua siitä, että et kuule Jumalan ääntä? Yksi E4-kongressin pääpuhujista, Anne Graham Lotz Yhdysvalloista opetti valinnaispajassa tehokasta raamatuntutkimismenetelmää.Anne Graham Lotzin esimerkkiä seuraten 350 kongressilaista pureutui torstaina Raamatun tekstiin luottaen siihen, että Jumalalla on sen kautta heille jotakin henkilökohtaista sanottavaa. Anne tarjosi kuulijoille Jumalan Sanan tutkimiseen konkreettisen kolmivaiheisen työvälineen, jonka avulla sydän ja mieli saadaan viritettyä Jumalan taajuudelle.

Anne rohkaisi syvälliseen ja kuuntelevaan raamatuntutkisteluun kertomalla, kuinka hänen oma elämänsä oli muuttunut radikaalisti, kun hän alkoi Raamattua lukiessaan aktiivisesti etsiä, mitä Jumala halusi puhua hänelle henkilökohtaisesti. Moniin elämän ongelmatilanteisiin alkoi löytyä ratkaisuja hiljentymällä Jumalan edessä.
- En perusta elämääni sen varaan, mitä tunnen, mitä toiset ihmiset kertovat tai minkälaisia kokemuksia minulla on. Perustan elämäni Jumalan Sanalle.

- Haastan teidät viettämään aikaa Jumalan kanssa joka päivä. Ota Raamatusta muutama jae ja käy läpi tässä esitetyt kolme askelta. Rukoile ja pyydä, että Jumala puhuisi Sanansa välityksellä. Raamatun syvällinen ulottuvuus aukeaa vain niille, jotka rukoilevat.
- Tarvitset muistikirjan, kynän, Raamatun – ja aikaa. Koska aikaa ei tunnu koskaan löytyvän, sitä on järjestettävä, sovittava tapaamisia Jumalan kanssa.

Askel 1
Mitä luetussa raamatunkohdassa sanotaan?
– Ole kirjaimellinen

 • Lue kohta huolellisesti läpi, useampia kertoja.
 • Kuka siinä puhuu? Mitä tapahtuu? Missä? Mikä on kohdan aihe tai päätarkoitus?
 • Listaa kaikki esille nousevat tosiseikat jae jakeelta. Voit kirjata faktoja enemmän tai vähemmän.
 • Käytä raamatunkohdasta nousevia sanoja, älä käytä omia sanojasi tai tulkintojasi.

Askel 2
Mitä tämä raamatunkohta tarkoittaa
– Ole hengellinen

 • Tarkastele edellistä faktojen listaa ja etsi hengellisiä periaatteita.
 • Sisältääkö raamatunkohta käskyn, jota sinun pitäisi totella? Lupauksen, jonka voisit omistaa? Varoituksen? Esimerkin, jota voisit seurata?
 • Mitä kohdassa mainitut ihmiset tekevät sellaista, jota sinun pitäisi tehdä – tai ei pitäisi tehdä?
 • Mitä ihmiset eivät tee, jota sinun pitäisi tai ei pitäisi tehdä?
 • Kirjoita yksi hengellinen opetus tai periaate kustakin luetun raamatunkohdan jakeesta. Jokaisesta jakeesta voi löytyä useita asioita opittavaksi.

Askel 3
Mitä tänä raamatunkohta merkitsee minulle?
– Ole henkilökohtainen

 • Lue uudelleen mitä kirjoitit edellisessä askeleessa kohdan sisältämistä hengellisistä opetuksista.
 • Muuta jokainen opetus kysymykseksi, jonka voit esittää itsellesi tai lapsellesi, puolisollesi, vanhemmallesi, naapurillesi, työtoverillesi, seurakuntasi jäsenelle. Koska jokainen lukee Raamattua omista lähtökohdistaan ja elämäntilanteistaan käsin, kysymykset voivat olla erilaisia eri ihmisten kohdalla.

Teoriasta käytäntöön

Torstain pajatyöskentelyssä Anne Graham Lotz kävi ensin esimerkkinä läpi Samuelin kutsumisesta kertovan Vanhan Testamentin katkelman. (1. Sam. 3:7-10). Seuraavaksi jokainen otti käyttöön oman Raamattunsa ja muistikirjansa ja harjoitteli kolmen askeleen soveltamista Markuksen evankeliumin kohtaan 9:2-9. Yksin ja ryhmissä toteutettu tutkistelu purettiin lopulta yhdessä jakamalla kokemuksia siitä, mitä kyseinen raamatunpaikka eri ihmisille oli puhunut. Salissa syntynyt puheensorina ja tekstistä nousseet ajatukset todistivat, että Raamattu on edelleen ajankohtainen kirja, jolla on merkitystä ihmisten arkielämän ja jumalasuhteen kannalta.

Lopuksi Anne korosti Jumalan kanssa vietetyn ajan tärkeyttä lukemalla muutamia jakeita eteenpäin (Markus 9:2-19).
- Jeesus kutsui vuorelle yksinäisyyteen kenties kaikki 12 opetuslasta, mutta vain Pietari, Jaakob ja Johannes lähtivät. Oliko muilla liian kiire, liikaa tekemistä? Kiire kostautui, sillä he joutuivat ongelmiin palvelustehtävässään, olivat voimattomia esimerkiksi yrittäessään auttaa pahan hengen valtaan joutunutta poikaa.
- Jos haluat, että sinulla on voimaa muuttaaksesi ihmisten elämää laaksossa, sinun on vietettävä aikaa yksinäisyydessä Jeesuksen kanssa, tähdensi Anne Graham Lotz.