MESK URBAANI UNELMA

Tarvitseeko evankelioiminen teologiaa?

E4-kongressin Evankelioimisen teologia -strategiapaja kiinnosti monia.
Voivatko teologiset tulkintaerot estää evankeliumin eteenpäin menemistä? Evankelioimisen teologia on vaikea aihe, koska siihen liittyy paljon tulkintaeroja mm. kasteen ja ehtoollisen osuudesta pelastumisessa. Kun evankelioimista tarkastellaan maailmanlaajuisesti, voi kuitenkin havaita Jumalan toimineen mitä erilaisimpien ryhmien kautta. Puhdas oppi on tärkeää, mutta tulkintaerot eivät näytä rajoittavan Jumalaa. Ei anneta niiden rajoittaa meitäkään.


Teologinen julkilausuma

 E4 -kongressin päätöspäivänä 25.1.2004 osanottajat antoivat hyvin yksimielisen tukensa teologiselle julkilausumalle, joka oli työstetty Evankelioimisen teologian strategiapajassa.

Julkilausumassa ilmaistaan kiteytetysti se teologinen pohja, jolle tulevat rakentumaan E4:n jatkotyöskentelyn aikana muotoutuvat evankelioimisen strategiat.

Lue lisää

Näkökulmia evankelioimisen teologiaan

Arto Hämäläinen, Fida International

Evankelioiminen ei ole kuin joku seurakunnallinen harrastusmuoto, joka voidaan aloittaa ja lopettaa sen mukaan, onko kiinnostusta. Lausanne-julistuksessa asia on sanottu lähetystyöhön liitettynä selvästi: ”Seurakunta, joka ei tee lähetystyötä, sotii itseään vastaan ja sammuttaa Hengen.”

Lue lisää

Nyt on evankelioimisen aika

Kokosi työpajan toinen vetäjä
Yrjö Rossi, pastori, TM

E4:n Evankelioimisen teologian työpajan tuloksia:

Lue lisää

Tarvitseeko evankelioiminen teologiaa?

 Dos. Risto A. Ahonen

Evankeliumi ei ole mitä tahansa puhetta tai tajunnanvirtaa, vaan se on sanomaltaan selkeä, yhtenäinen kokonaisuus, joka voidaan ja tulee myös sanallisesti tuoda julki. Jumalan sana on koko universumin ja olemassaolomme perusta. Sana isolla alkukirjaimella on itse Jeesus Kristus. Tämä pyhä sana tulee meitä lähelle evankeliumin julistuksessa myös ihmissanaan liittyneenä, kun Kristus on antanut sananjulistamisen ihmisten tehtäväksi. Sananjulistaminen ja selittäminen eivät tapahdu kuitenkaan kuin automaattisesti, vaan niiden puolesta on nähtävä vaivaa ja ponnisteltava oikean muodon löytämiseksi.

Lue lisää

Voiko ihminen ottaa Jeesuksen vastaan?

Vesa Häkkinen, Mikkelin hiippakunnan lähetyssihteeri

Psykologia ja sosiologia opettavat, ettei ihminen tee ratkaisujaan tyhjiössä. Jo kauan sitten näissä tieteissä on hylätty ajatus, että ihminen olisi ”tabula rasa”, johon kasvattamalla voidaan piirtää hyveellinen ihmisluonto. Olemmeko me kristittyinä kuitenkin kiinni tässä ajatuksessa? Onko meille uskoontulo ikään kuin taulun puhtaaksipyyhkimistä? Tai kuvittelemmeko, että uskonratkaisu tapahtuu paratiisinomaisessa, neitseellisessä tilassa, jossa ihmisellä on vain kaksi vaihtoehtoa: ne, jotka puhuja on juuri esittänyt?

Lue lisää

Jeesus on vastaus. Mikä olikaan kysymys?

Raimo Lappi, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys

Lauta-aidassa oli monien muiden julisteiden keskellä hengellinen juliste. Siinä luki: ”Jeesus on vastaus.” Joku oli kirjoittanut tussilla alapuolelle: ”Mutta mikä olikaan kysymys?” Useimmissa asioissa osaamme esittää kysymyksen, mutta vastausta ei ole. Evankeliumin sanoman kohdalla ongelma taitaa olla päinvastainen. Meillä on vastaus, mutta kysymys on unohtunut. Tarjontaa on, mutta kysyntää ei. Pitäisi herättää ihmisissä kysymys. Mikä se on? Mistä se löytyy? Raamatusta sitä pitäisi ensiksi etsiä.

Lue lisää

Vanhan testamentin evankeliumi

Eero Junkkaala, Suomen teologinen instituutti

Uuden testamentin Jeesusko näkyisi Vanhan testamentin kuvissa? Ehkä evankeliumi onkin juutalaisempi juttu kuin ymmärrämmekään! Lue ja katso, löydätkö samastumisen kohteita?

Lue lisää

Kuinka lukea Jumalan Sanaa kuullakseen Jumalan puhuvan

E4-kongressin nettitoimitus

Jos suhteesi Jumalaan on puutteellinen, etkä todella tunne Häntä, voisiko se johtua siitä, että et kuule Jumalan ääntä? Yksi E4-kongressin pääpuhujista, Anne Graham Lotz Yhdysvalloista opetti valinnaispajassa tehokasta raamatuntutkimismenetelmää.

Lue lisää

Aitoa etsimässä hengellisyyden nykyviidakossa

Cai Talvio, Helsingin Vineyard-seurakunta
Petri Mäkilä, Patmos Lähetyssäätiö

Luodataan tämän ajan hengellisyyden sekamelskaa, tunnistetaan ajankohtaisia haasteita kristinuskolle sekä pohditaan kokemusten ja elämysten paikkaa kristinuskossa. Usein New Ageksi kutsutut virtaukset ovat myös huomion kohteena.

Lue lisää

Saako uskova käyttää järkeä?

Pasi Turunen, Patmos lähetyssäätiö

Voiko Uuteen testamenttiin luottaa? Miten helvetti ja Jumalan rakkaus sopivat yhteen? Onko kristinusko suvaitsematon? Onko Jeesus ainoa tie? Miten käy niiden, jotka eivät koskaan ole kuulleet Jeesuksesta?

Lue lisää